Zo zien de boringen van Aardwarmte Polanen eruit
Vanaf één boorlocatie gaat Aardwarmte Polanen schuin onder de grond boren om uit een ondergrondse bron warm water te winnen. Het nog te boren doublet bestaat uit één productie- en één injectieput.
geologische formatie
Charlotte de Wijkerslooth is geologe en werkt als Manager Exploratie & Ontwikkeling bij HVC. Zij legt uit wat er gaat gebeuren. ‘We hebben nu twee aardwarmtebronnen op 2,3 km diepte gerealiseerd bij het project Trias Westland. Het project Polanen ligt in Monster ten noordwesten van Trias Westland. In Monster gaan we naar dezelfde geologische formatie boren naar de nieuwe warmtebron. De bron komt te liggen op een diepte van 2.300 meter. We hebben voor deze laag gekozen, omdat de Onder Krijtlaag en meer specifiek het Delftzandsteen, zeer geschikt is. Volgend jaar starten naar verwachting de eerste werkzaamheden om naar de bron te boren. ‘Hierbij gebruiken we dezelfde boortechnieken als bij Trias Westland’, aldus Charlotte.
schuine boring
‘Het eerste deel van de boring gaat recht naar beneden, daarna gaat de bron schuin verder totdat deze in de gewenste laag komt. De verschillende grondlagen zijn een afwisseling van kalksteen, kleisteen, mergel, zandsteen en meer kleisteen. Het beoogde waterreservoir is de Delft zandsteen. ‘Dat is een schone zandsteen waar weinig klei in zit. Hier kan het water goed doorheen stromen’, legt Charlotte uit.
analyseren van monsters
Tijdens het boren worden er iedere 10 meter monsters genomen van de aardlagen en geanalyseerd. ‘Dit spoelen we schoon en selecteren we met twee zeven, voor fijne en grove korrels. We noemen dit cuttings. Met een microscoop analyseren we de samenstelling van de monsters. Zo weten we in welke aardlaag we ons bevinden als we straks aan het boren zijn. Maar zo kunnen we het ook vergelijken met de monsters van andere putten. We slaan de cuttings op om het eventueel later nog te kunnen gebruiken.’
veel data
Charlotte verwacht geen verrassingen bij de nieuwe aan te boren bron in Polanen omdat er veel data beschikbaar is. En zo ontstaat er onder de grond, een warmtebron waarmee we straks naar verwachting 12 tot 21 MWth duurzame warmte kunnen leveren aan bedrijven en woningen.